Lezing uitdagingen in de vastgoed
Woensdag 6 oktober heb ik een lezing over de uitdagingen in de vastgoed gevolgd door minister Matthias Diependaele. In deze lezing werd er meer verteld over de uitdagingen op de woonmarkt. Momenteel zijn er 5 uitdagingen: demografie, kwaliteit, omgeving, betaalbaarheid en de coronacrisis.
Op vlak van demografie hebben we 3 belangrijke aspecten. Eerste werd er meer uitgelegd over de bevolkingsevolutie. Tussen 2008 en 2021 zijn er 1 miljard mensen bijgekomen. Het natuurlijke aangroei van onze bevolking heeft een switch gemaakt. Vroeger waren er meer geboortes dan oudere mensen maar nu is het omgekeerd. De vergrijzing is een groot probleem geworden. Sinds de 2de wereldoorlog waren er veel geboortes waardoor er nu veel ouderen zijn. Vandaag de dag is er ook veel gezinsverdunning, dit allemaal zorgt ervoor dat we meer woningen moeten hebben.
Een 2de aspect binnen de demografie is de woningvoorraad. Momenteel zijn er 2,7 miljoen gebouwen en 3,3 miljard wooneenheden. De woningtypes kunnen variëren van open, halfopen en gesloten bebouwing alsook appartementen etc. 28% van de bevolking wilt een open bebouwing. Het laatste aspect binnen demografie is vraag versus aanbod. Er zijn 3,3 miljard wooneenheden en 2,8 miljoen huishoudens. Dat wilt zeggen dat er een overschot is van 14,2%. Dit kan een probleem zijn voor de vastgoedmakelaars want er is zogezegd teveel aanbod maar feitelijk zijn er geen overschotten aangezien er redelijk wat wooneenheden zijn die niet voldoen aan de eisen, niet geregistreerd of 2de verblijven zijn.
Bij de uitdaging omgeving zijn er 2 aspecten namelijk gebruik en klimaat. Bij gebruik kunnen we vaststellen dat we met veel mensen op een klein gebied zijn. Op vlak van klimaat is er een probleem waarmee vastgoedmakelaars continue mee geconfronteerd worden en dat zijn overstromingsgevoelige gebieden. Bij de uitdaging kwaliteit zijn er ook 2 aspecten te vermelden. Bij het aspect staat patrimonium kunnen we vaststellen dat de kwaliteit van woningen verbetert is doorheen de jaren. Het 2de aspect is isolatie en hernieuwbare energie. Door de klimaat opwarmingen zijn mensen beginnen nadenken over hun manier van wonen en zijn we tot op een besef gekomen dat men beter moet isoleren en moet investeren in hernieuwbare energie.
Op vlak van betaalbaarheid moeten we kijken naar het aantal transacties, de prijzen en andere evoluties. We kunnen zien dat de prijzen enorm snel stijgen wat heel verontrustend is. Er is sprake van hoge vastgoedactiviteit waardoor prijzen blijven stijgen en deze stijging is sterker in buitenland. Bij de andere evoluties kijken we naar evolutie inkomen, lage hypotheekrente en FOMO. Bij de laatste uitdaging de coronacrisis hebben we te maken met aanbodschokken en vraagschokken. Al deze uitdagingen hangen aan elkaar vast. De taak van de overheid speelt zich af op 3 punten: eigenaars, private huurders en sociale huurders. Bij de eigenaars wilt men de drempel verlagen om een eigen huis te kopen. Men heeft gezorgd voor een halvering van de registratierechten voor aankoop van eigen woning. De registratierechten zijn van 6% naar 3% gezakt. De registratierechten voor aankoop van tweede eigendom zijn daarentegen gestegen van 10% naar 12%. Bij private huurders gaat men ervoor zorgen dat de verhuurders blijven aanbieden zodat er voldoende aanbod is.
De lezing was voor mij zeer interessant omdat het altijd handig kan zijn om te weten welke uitdagingen een vastgoedmakelaar tegenkomt in het uitoefenen van zijn beroep.